You are here
Home > Latest News > Malaysia hampir cipta kejutan

Malaysia hampir cipta kejutan

Impian skuad hoki kebangsaan mendapat kemenangan pertama dalam Piala Sultan Azlan Shah hanya bertahan selama tujuh minit sebelum diikat New Zealand 3-3 di Stadium Azlan Shah, di sini semalam.

Keputusan tersebut tetap dianggap positif untuk skuad negara yang ketika ini berada di kedudukan ke-13 dunia setelah mereka hampir menundukkan pasukan ranking kelapan dunia, New Zealand.

Jurulatih kebangsaan, Stephen Van Huizen berkata, satu mata yang diraih pasukannya memadai untuk perlawanan menentang pasukan seperti New Zealand.

“Saya tidak kecewa dengan keputusan ini kerana jika menang menentang mereka itu adalah satu bonus yang amat besar namun satu mata adalah lebih baik daripada gagal mendapatkan sebarang mata.

“Saya juga memuji aksi pemain-pemain yang baharu pulih daripada demam kerana tetap mempamerkan aksi di tahap terbaik,” katanya.

Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizuddin Shah turut hadir menyaksikan perlawanan itu bersama Menteri Besar, Datuk Seri Dr. Zambry Abdul Kadir.

Dalam perlawanan itu, The Speedy Tigers memulakan aksi de­ngan konsisten dalam 10 minit pertama apabila berjaya mematahkan beberapa percubaan New Zealand untuk mendapatkan jaringan.

Malaysia mendahului menerusi gol padang Firhan Ashari pada minit ke-15 selepas memanfaatkan hantaran daripada Meor Muhamad Azuan Hasan dalam kawasan D.

New Zealand tidak menunggu lama untuk me­nyamakan kedudukan menerusi Nick Wilson hasil gol padang minit ke-22 menjadikan kedudukan 2-1 minit ke-34.

Hari ini Malaysia akan turun menentang Jepun pada pukul 8.35 malam.

– Utusan Malaysia

Leave a Reply

Top