Tiada istilah penjaga gol nombor satu

KETUA jurulatih skuad hoki negara, Stephen Van Huizen menegaskan tiada istilah penjaga gol nombor satu negara, baik buat Muhammad Hafizuddin Othman atau Mohammad Hairi Abd Rahman, menjelang saingan Piala Sultan Azlan Shah di Ipoh, Perak bermula esok.

Bagi Stephen, beliau lebih gemar mengambil pendekatan untuk memberi peluang sama rata kepada kedua-dua pemain berkenaan beraksi di kejohanan jemputan itu.
“Saya akan beri peluang kepada kedua-duanya untuk turun beraksi.

 “Inilah peluang untuk memberi pendedahan kepada mereka sebab memang itulah yang diperlukan oleh kedua-duanya,” katanya.

Hafizuddin dan Hairi diberi tanggungjawab untuk menggalas gawang skuad negara di Ipoh selepas penjaga gol utama negara, S Kumar masih berdepan hukuman penggantungan sementara selepas positif menggunakan bahan terlarang sibutramine oleh Agensi Anti-Doping Dunia (WADA) pada kejohanan Piala Asia di Dhaka, Bangladesh, Oktober tahun lalu.

Kumar kini sedang menanti tarikh sesi pendengaran yang masih belum diputuskan lagi oleh FIH.

Sementara itu, Stephen berkata, beliau akan membuat keputusan pada setiap perlawanan dalam menentukan siapa yang layak untuk diturunkan antara kedua-dua penjaga gol itu.

“Kami perlu melihat kepada setiap perlawanan dan siapa lawan yang akan ditemui terlebih dulu sebelum membuat keputusan. Yang pasti kedua-duanya akan mendapat peluang sama rata,” katanya.

Malaysia akan membuka saingan bertemu Ireland esok.

– MyMetro

Leave a Reply